středa 26. listopadu 2014

Anna Gavalda - Lepší život

Na knihy Anny Gavaldy musím mít náladu, protože to není žádné odpočinkové čtení. Jsou to knihy, které mají občas drsný děj a vždy vás přinutí přiznat si o sobě pravdu.


 
Kniha obsahuje dva příběhy. V jednom je hlavní hrdinkou mladá dívka Mathilde a ve druhém mladý muž Yann. Oba hledají opravdovou lásku.

Mathilde je studentka bez partnera, žije v Pařížském bytě. Jednoho dne potká muže, který ji na první pohled odpuzuje, ale přece jen spolu vedou krátkou konverzaci. Po čase zjistí, že ji muž zaujal, že se dotknul něčeho v jejím nitru a že by mohl být ten pravý. Rozhodne se ho najít. Do hledání dá všechnu svou energii, čas a spoustu peněz. Hledání tohoto muže se stane její jedinou vášní.

Yann žije je vztahu s dívkou z vyšší společenské vrstvy, než z jaké pochází on sám. Vztah mu po čase nevyhovuje. Při každodenním soužití vystupují na povrch partnerčiny vlastnosti, které se mu nelíbí a není spokojený. Pak se blíže seznámí se svými sousedy – párem, který má dvě děti a je do sebe stále zamilovaný. Po večer stráveném v jejich společnosti se Yann rozhodne opustit přítelkyni a odjet na místo, které mu poradil soused. Doufá, že zde nalezne lásku a štěstí.

Anna Gavalda píše jazykem, který se nevyhýbá drsné pravdě a skutečnému pojmenování věcí. Umí oslovit čtenáře a vyprávět příběhy, které mnoho lidí zažilo, ale nechtějí je říct ani sami sobě.

Knihu v originále doporučuji především studentům francouzského jazyka. Knihy Anny Gavaldy jsou napsány srozumitelnou Francouzštinou a jsou skvělé jako první kniha v tomto jazyce.

Za knihu k recenzi děkuji www.palmknihy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.