čtvrtek 27. listopadu 2014

Michal Viewegh - ANDĚLÉ VŠEDNÍHO DNE


Než jsem knížku otevřela, moc jsem o ní nevěděla a čekala jsem klasického Viewegha. Klasika tam je nakonec jen částečně a sice v poutavosti osudů jednotlivých postav. Ovšem andělská nadpřirozená část je něco nového a netypického.


 

Kniha popisuje příběhy tří rodin v den, který končí hromadnou autonehodou a někteří hlavní hrdinové zemřou. V knize vystupují i čtyři andělé, kteří byli vysláni, aby v tento den doprovázeli rodiny, pokud možno splnili poslední přání těch, kteří zemřou a byli přítomní u autonehody.

Členové první rodiny příběhu jsou učitelka Marie, učitel v autoškole Karel a jejich syn Filip. Marie s Karlem jsou 27 let manželé. Marie je nespokojená se sebou, svým životem a manželství už má plné zuby. Celý život obětovala synovi a teď je zklamaná, protože si Filip našel paní se dvěma dětmi. Karel v manželství už jen přežívá a sní o tom, že se Ester stane jeho milenkou.

Ester je mladá vdova. V příběhu se s ní setkáváme krátce po pohřbu jejího manžela. Tomáš byl její opravdová a životní láska a proto je jeho ztráta nesnesitelná.

Další postavy v příběhu jsou členové neúplné rodiny, Jarmila a její syn Zdeněk. Jarmila věří na anděly, vyvolává je a čte z andělských karet. Zdeněk je rozvedený, má dvojčata, postavil dům, ale po rozvodu bydlí znovu s matkou v bytě. Jeho zaměstnáním je rozvoz balíků a životním motorem je touha po pomstě. Chce se pomstít Filipovi za to, že mu přebral ženu.

Kniha určitě stojí za přečtení. Trochu čtenáře rozruší a přiměje ho položit si otázky typu: „Kdy a jak zemřu já? Jaký by měl být poslední den před smrtí?“

Pro zajímavost pár citátů z knihy:

Štěstí předpokládá nevědomost.

Pokud ještě rozumíte tomu, jak jste kdysi mohli někoho milovat, jste pořád zamilovaní. Vyhaslá láska je vždycky k neuvěření.

V mládí jen málokdo tuší, že život není nic jiného než loučení se životem. Ty nejjednodušší pravdy objevíme vždycky jako poslední.

Lidé pláčí nad strništěm budoucnosti, a nevidí plné stodoly minulosti. „




za knihu k recenzi děkuji www.palmknihy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.