úterý 9. prosince 2014

Meg Cabot - JAK ZAČÍNÁ LÁSKA

"Zábavný román pro dospívající a dospělé" je napsáno jako podtitulek na obalu knihy a musím jen souhlasit.

Hlavní hrdinka je Melisa čili Mel. Je to 27iletá žena, která se přistěhovala do New Yorku z malého města a pracuje v redakci novin. Nenechá se pohltit mravy velkoměsta a zůstává sama sebou. Má dobré srdce, zajímá se o lidi kolem sebe a neváhá pomoct. Hledá svou životní lásku, vztahy bere vážně a také opatrně.

John má 35 let, pochází z velmi bohaté New Yorkské rodiny, jejíhož bohatství se ale vzdal. Živí se jako novinář v deníku, který je konkurencí pro chlebodárce Mel. Pro Johna byly vztah se ženami jedno zklamání za druhým, protože jeho dosavadní partnerky preferovaly Johnovo konto a rodinu před samotným Johnem. Proto John svým způsobem vítá, že se může vydávat za někoho jiného a zjistit tak, zda bude pro Mel přitažliví i jako zdánlivě nemajetný fotograf.
 
Jednoho rána najde Mel sousední byt otevřený a svou sousedku v bezvědomí po útoku zločince. Nejenže jí zavolá pomoc, ale začne se starat i o její domácí mazlíčky. Dozví se, že její jediný žijící příbuzný je známý fotograf Max Friedlander. Kontaktuje ho a žádá, aby se v době tetina pobytu v nemocnici staral o její zvířata. Max je ale nezodpovědný bohém a vymyslí malou lest, jak se zbavit zodpovědnosti. Přemluví svého kamaráda Johna, aby se za něj vydával a staral se o zvířata jeho tety. John pod mírným nátlakem souhlasí a netuší, co tím odstartuje.



John s Mel se do sebe vášnivě zamilují. Když Mel odhalí, že chodí s mužem, který se vydává za Maxe Friedlandera a že netuší jeho pravé jméno, je lásce konec. Potrestá Johna svým svérázným způsobem a nakonec se nejen udobří, ale dokážou spolu vypátrat i pachatele napadení Maxovi tety.

Mezitím si Max užívá tříměsíční dovolenou se slavnou modelkou Vivicou, která ho nakonec připraví o všechny peníze. Max se vrací do New Yorku bez práce i bez peněz.
 
Kniha je napsaná netradiční formou. Místo kapitol se děj odehrává prostřednictvím emailů, které si píší hlavní hrdinové. Při čtení jsem si vždycky říkala: "ještě jeden mail a dám si pauzu".

Závěr: Kniha je úžasná, dobře se čte a vůbec se vám od ní nechce odejít. Doporučuji ji všem, kteří si potřebují zvednout náladu milým příběhem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.