pondělí 26. ledna 2015

Kateřina Tučková - Žítkovské bohyně


Kniha vypráví příběh Dory Idesové, dcery a neteře Žítkovských bohyní. Za bohyně jsou v tomto příběhu označovány ženy, které praktikují přírodní léčitelství, dokáží vidět minulost a věštit budoucnost nebo také někomu způsobit škodu a smrt.



Dora má těžký život. Po násilné matčině smrti ji a jejího mentálně postiženého bratra vychovává teta, která je trnem v oku komunistickému systému. Přesto Dora dokáže vystudovat vysokou školu a věnovat se tématu folkloru a bohyním. Po sametové revoluci se začne tomuto tématu věnovat naplno a připravuje o bohyních knihu. Při sbírání materiálů se dozví, že ona sama pochází z rodu bohyň, který je prokletý. Dora na prokletí nevěří, ale nelze přehlédnout, že její bratr je postižený, ona nemá děti (což je součást kletby) ani muže a její konec je opravdu tragický.

Kniha Žitkovské bohyně se zabývá bohyněmi a jak na ně shlížela společnost od středověku dodnes. Děj se tak odehrává v mnoha časových liniích. Ve středověku byly bohyně označovány za čarodějnice. Během druhé světové války se je snažil tehdejší režim využít ve svůj prospěch. V době komunismu byly bohyně potlačovány, protože jejich činnost byla označována na soukromé podnikání a obohacování se na úkor nevědomých lidí. Proč někomu platit za lékařskou péči, když je v socialistickém státě vše zadarmo? V současnosti mohou bohyně provozovat svou činnost dle libosti. V knize bohužel žádná nástupkyně bohyň neexistuje.

Tuto knihu doporučuji všem, kteří si rádi přečtou román o historii naší společnosti z náboženského a politického hlediska. Autorka se nebojí popsat drsnou realitu dřívějších režimů ani hrubost, jaké jsou schopni lidé v mezilidských vztazích. Rozhodně se nejedná o oddechovou literaturu.
 
Osobně bych si podobnou knihu nepořídila. Příběh je dost drsný a docela mě naštval závěr. I když lze závěr snadno nalézt na internetu, nebudu ho prozrazovat, ale podle mně si to čtenář nezaslouží.
 
Žítkovské bohyně byla moje první audiokniha. Pokud o něčem takovém uvažujete, určitě je to dobrý nápad do auta, ale ne do domácnosti.
 
Děkuji Palmknihám za poskytnutí knihy k recenzi.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.