sobota 31. ledna 2015

Lucy Diamond - KAVÁRNA NA PLÁŽI

Na tuto knihu jsem se po přečtení anotace moc těšila. Mám ráda romány pro ženy a v poslední době jsem nejvíc spokojená s příběhy, které se odehrávají v Irsku nebo USA. Že by náhoda?
 
 
 
Příběh knihy Kavárna na pláži se odehrává v současné době v Irsku. Hlavní postavou je Evie, která bojuje se svým životem a snaží se usadit v Oxfordu. Má pocit, že se jí nic nedaří a tento pocit je o to silnější, že její starší sesty, dvojčata, jí nikdy nezapomenou připomenout o kolik jsou ony úspěšnější.
 
Jednoho dne se Evie dozví o smrti své milované tety Jo. Celá rodina je touto ztrátou zdrcena o to víc, že se jednalo o tragickou  předčasnou smrt. Všichni jsou překvapení, když zjistí, že Jo odkázala právě  Evie svou kavárnu na pláži ve vesnici Cornwall. Evie svede vnitřní boj a nakonec dá Oxfordu sbohem a odstěhuje se do Cornwallu. Nová role majitelky kavárny jí jde moc dobře. Dokáže překonat překážky jak v práci, tak ve vesnici, kde ji rozhodně nikdo nevítá s otevřenou náručí.
 
Příběh má krásný happy-end. Evie dokáže proměnit kavárnu v úspěšný podnik, který mají rádi jak turisti, tak místní lidé. Pomáhá nezištně všem lidem kolem sebe a možná najde i pana pravého.
 
Zde je podrobnější popis hlavní hrdinky Evie: vystudovaná herečka, která se bohužel v této profesi nikdy neuplatnila a tak se živí vším, co je právě v nabídce - servírka, sekretářka atd. Žije s Matthewem, logicky smýšlejícím suchopárným člověkem, který má život naplánovaný až do důchodu. Evie si čím dál víc uvědomuje, že dělá práci, kterou nesnáší a žije s člověkem, se kterým nemá vůbec nic společného.
Evie je svobodomyslná, touží po dobrodružství, život si plánuje podle momentální situace a má dobré srdce. Pro vedení kavárny nemá podporu rodiny ani přítele, ale přesto se dokáže ze všeho vymanit a jít si za svým. Evie je velkou inspirací pro každého, komu se nechce opustit pro něco nového zajeté koleje, které už mu nevyhovují. I když to nové může být naplněním a smyslem života.
 
Kniha je oddechové čtení na víkend (pokud jste jako já, bude vám stačit jeden den) a už se moc těším na další knihu Lucy Diamond, která u nás vyjde na podzim.

Děkuji Palmknihám za poskytnutí knihy k recenzi.
 

2 komentáře:

Děkuji za vaše krásné komentáře.