sobota 21. února 2015

Nora Roberts - Sluneční drahokamy

Od Nory Roberts jsem už pár knih přečetla a vždy byly víceméně podle stejného scénáře. Na začátku se stane vražda, během vyšetřování se odehraje jeden nebo více milostných románků, v polovině se dozvíme, kdo  je vrah a na konci knihy zjistíme, že vrah byl někdo jiný. Knihy, které jsem četla byly napsány velmi poutavě a vždy mě bavily.
 
 
 
Sluneční drahokamy tvoří výjimku. Američanka Jude se po rozvodu rozhodne navštívit Irsko, zemi kde má kořeny. Usadí se v malé vesničce Ardmore v domku po zesnulé pratetě. Jude se věnuje sbírání místních pověstí a balad a sepisuje je. Naváže intimní vztah s majitelem místního hostince Aidenem. V novém prostředí a s novým milencem Jude přehodnocuje svůj dosavadní život a stává se z ní odvážnější žena. Přestane se podřizovat ostatním, jak to dělala dosud a vydá se svou vlastní životní cestou.
V příběhu se na rozdíl od ostatních knih, které jsem od Nory Roberts četla, nestane žádná vražda, zato jsou zde duchové. Jude, Aidan  a i někteří další vesničané vídají ducha lady Gwen bloudící krajem i domem Jude kvůli nenaplněné lásce. Jude se občas setkává i s přízrakem dávného milence lady Gwen. Pochopí, že ona je tou, která má moc prokletí nešťastných milenců zlomit a také se jí to podaří.
Duchové jsou v knize popsáni jako přirozená součást života vesnice a nejde z nich žádný strach. Příběh je velmi romantický a přesto napínavý, i když ne tak jako detektivka.
 
Knihu hodnotím jako dobrý neobvyklý milostný román pro chvíle odpočinku. Příště si ale od Nory Roberts vyberu raději detektivku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.