pondělí 18. května 2015

Přečteno v květnu


V poslední době jsem přečetla dva zajímavé romány.
 
 
Cathy Kelly: Zlaté náměstí
 
Krásný příběh, který se odehrává v současnosti v Dublinu. Hlavní hrdinky jsou hned čtyři ženy. Dvě z nich jsou na Zlatém náměstí starousedlíci a dvě se zde octnou na krátkou chvíli.
Eleanor je původem Irka, ale většinu života prožila v USA. Po manželově smrti je zdrcená a neví jak dál žít. Rozhodne se odjet do Irska a navštívit místo, kde se narodila.
Megan je mladá a úspěšná herečka, která si naivně začne se svým ženatým a o dost starším kolegou. Z aférky vyjde jako mrcha, veřejnost a média ji odsuzují a Megan prchá do Dublinu, aby se na čas ztratila z očí.
Connie je učitelka, kterou před sedmi lety opustil snoubenec a ona ztratila víru v muže. Nevšímá si ani sympatického souseda, který má pro ni slabost.
Rae je žena důchodového věku, která má stále dost sil na vedení čajovny a pomoc lidem v Komunitní péči. Je šťastně vdaná a má dospělého syna. Má také velké tajemství v podobě dítěte, které měla jako velmi mladá a hned po porodu byla nucená se dcery vzdát.

Osudy hlavních hrdinek jsou velmi poutavé a smutné. Po dlouhé době jsem měla při čtení knihy slzy v očích. Naštěstí se jedná o román pro ženy a protože milujeme šťastné konce, autorka nám je dopřeje. Všechny ženy v knize statečně bojují za své štěstí, které se na ně nakonec usměje.



Nora Roberts: Zahráváš si s ohněm

Další kniha Robertsové, která je pro mně zárukou dvou věcí:
1. naštvu se, protože jsem si půjčila další její knihu, která má stejné dějové schéma jako ostatní. Proč to pořád čtu?
2. odpočinu si. Její knížky se zkrátka dobře čtou. Je to správná směs napětí, romantiky, sexu.

Hlavní hrdinka Rowan pracuje v elitní požární jednotce, kde potká nového kolegu Gullivera a zamilují se do sebe. Na začátku příběhu nešťastnou náhodou zemře jeden z hasičů Jim.
Kniha má 400 stran, kde prvních 200 je nezáživných. Najdeme tu několikastránkové popisy požárů. Když pak ale dojde rychle za sebou ke dvěma vraždám, děj nabyde na obrátkách. První obětí je bývalá Jimova přítelkyně, druhá oběť je farář, který přítelkyni i její rodinu podporoval. Začnou se dít divné věci. Jednotka při akci nachází pokažené padáky a nástroje, je vidět, že někdo sabotuje jejich práci. Kdo byl sabotér a zároveň vrah se dozvíme na konci příběhu.



Obě knížky doporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše krásné komentáře.